Konsumpcja owoców i choroby sercowo-naczyniowe w Chinach

W artykule Du et al. (Wydanie z 7 kwietnia) dotyczące świeżego spożycia owoców i poważnej choroby sercowo-naczyniowej w Chinach, epidemiologiczne odkrycia wzrostu średniego wskaźnika masy ciała (BMI) i obwodu talii wraz ze wzrostem dziennej konsumpcji owoców przypisano ulepszonemu odżywianiu. Chociaż badanie Kaoorie Biobank w Chinach jest prospektywnym badaniem kohortowym, zgłaszane BMI i obwody talii były średnimi wartościami antropometrycznymi mierzonymi w przekrojowy sposób skorygowany o wiek, płeć i region geograficzny, pośród różnych odpowiednich współzmiennych. Taki wniosek jest spekulatywny i może zostać błędnie zinterpretowany przez czytelników w celu odzwierciedlenia trzewnej otyłości ze względu na szkodliwe skutki dużego spożycia fruktozy.2 Mogłoby to być znacznie bardziej pouczające, gdyby naukowcy zmierzyli obwód talii dostosowany do BMI (WCBMI), a następnie monitorowali jego zmiana w kierunku wzdłużnym (?WCBMI w centymetrach na r ok), jak opisano w dwóch poprzednich sprawozdaniach, których autorem jest Du, ponieważ WCBMI jest markerem otyłości brzusznej, a także czułym wskaźnikiem ekspozycji składników odżywczych i predyktorem ryzyka choroby metabolicznej. wykazano związek między spożyciem owoców a zyskami w WCBMI.4 Melvin K. Leow, MD Clinical Nutrition Research Center, Singapur, Singapur Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym artykułem. 4 Referencje1. Du H, Li L, Bennett D, i in. Zużycie świeżych owoców i poważna choroba sercowo-naczyniowa w Chinach. N Engl J Med 2016; 374: 1332-1343 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 2. Stanhope KL, Havel PJ. Zużycie fruktozy: potencjalne mechanizmy jego działania w celu zwiększenia otyłości trzewnej i wywoływania dyslipidemii i insulinooporności. Curr Opin Lipidol 2008; 19: 16-24 Crossref Web of Science Medline 3. Romaguera D, Angquist L, Du H, i in. Dietetyczne determinanty zmian w obwodzie talii skorygowane o wskaźnik masy ciała – miara pośrednia otyłości trzewnej. PLoS ONE 2010; 5: e11588-e11588 Crossref Web of Science Medline 4. Romaguera D, Ęngquist L, Du H, i in. Skład pokarmu diety w stosunku do zmian obwodu talii skorygowany o wskaźnik masy ciała. PLoS ONE 2011; 6: e23384-e23384 Crossref Web of Science Medline Duże prospektywne badanie obserwacyjne przeprowadzone przez Du et al. wykazali, że wyższy poziom spożycia owoców, w zależności od częstotliwości i ilości, był odwrotnie i istotnie związany z wieloma podstawowymi cechami charakterystycznymi, takimi jak skurczowe ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi oraz z incydentem sercowo-naczyniowym. Jednak raportowany wpływ świeżego spożycia owoców na wyniki jest sprzeczny z prawie całkowitym brakiem interakcji, w tym badaniu, spożycia świeżych owoców z dużymi wyjściowymi ekspozycjami, w odniesieniu do wyników sercowo-naczyniowych. Można by się spodziewać, ż e niektóre z głównych skojarzeń wynikowych o szerokim zakresie żywieniowym, takich jak świeże spożycie owoców – które samo w sobie składa się z wielu minerałów i witamin, na przykład o potencjalnym wpływie na zdrowie – zostaną zmodyfikowane co najmniej o część znanego ryzyka. czynniki wpływające na układ sercowo-naczyniowy, takie jak poziom glukozy we krwi i skurczowe ciśnienie krwi. Ten w pełni niezależny wpływ narażenia żywieniowego na wyniki zdrowotne może faktycznie zmniejszyć jego biologiczną wiarygodność1 i może posłużyć jako kolejny znak na nieodłączną złożoność i ostrożność potrzebną podczas badania ogólnych skutków żywieniowych dla zdrowia.2-4 Eran Kopel, MD, MPH Uniwersytet Tel Aviv, Tel Awiw, Izrael Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 4 Referencje1. Hill AB. Środowisko i choroba: związek czy związek przyczynowy? Proc R Soc Med 1965; 58: 295-300 Medline 2. Kopel E, Sidi Y, Kivity S. Dieta śródziemnomorska do prewencji pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych. N Engl J Med 2013; 369: 672-672 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 3. Kopel E, Kivity S, Sidi Y. Zużycie i śmiertelność orzechów. N Engl J Med 2014; 370: 881-882 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 4. Kopel E, Sidi Y, Kivity S. Zapobieganie cukrzycy z dietą śródziemnomorską. Ann Intern Med 2014; 161: 157-157 Crossref Web of Science Medline W prospektywnym badaniu obejmującym pół miliona chińskich dorosłych bez leczenia hipotensyjnego lub przeważającej choroby sercowo-naczyniowej, Du et al. donoszą, że częste spożywanie świeżych owoców było związane z 25 do 40% niższym ryzykiem całkowitych i indywidualnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, niż było to niezgodne z zaleceniami. Wytyczne żywieniowe zachęcają do spożywania owoców1. Dlatego zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych może wynikać z zastępowania świeżych ow oców niektórymi potencjalnie niezdrowymi produktami, takimi jak napoje słodzone c [patrz też: kardiolog Wrocław, psychologia, nefrolog ]