Zapalenie trzustki i ryzyko raka trzustki cd

Ogółem 712 osób (46 procent) przeszło operację z powodu przewlekłego zapalenia trzustki podczas okresu obserwacji. Tabela 2. Tabela 2. Specyficzne dla danego kraju i ogólne ryzyko raka trzustki w 1552 r. Pacjenci z przewlekłym zapaleniem trzustki, u których obserwowano . 2 lata. Spośród 1552 pacjentów 29 (21 mężczyzn i 8 kobiet) miało objawy raka trzustki 2 lub więcej lat po rozpoznaniu zapalenia trzustki podczas średniej (. SD) obserwacji wynoszącej 7,4 . 5,6 roku. Oczekiwana liczba, skorygow...

Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn ad

Przyznaliśmy wartość 10 000 jm dla mężczyzn, którzy zgłosili przyjmowanie suplementów karotenowych. Oceniliśmy ważność kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywności w losowej próbie 127 mężczyzn mieszkających w rejonie Bostonu. Porównaliśmy spożycie składników odżywczych, jak podano w kwestionariuszu, z dwoma tygodniowymi zapisami dotyczącymi diety, rozłożonymi w odstępach około sześciu miesięcy 16-18. Współczynniki korelacji Pearsona pomiędzy zapisami diety a kwestionariuszem ż...

Palenie i smierc - poza ustalonymi przyczynami

Podłużne badanie kohortowe przeprowadzone przez Cartera i wsp. (Wydanie 12 lutego) dostarcza dowodów na nowe przyczyny śmierci związane z paleniem. Zaskoczyło nas oświadczenie autorów, że wśród zgonów związanych z paleniem tytoniu niewielki odsetek był spowodowany innymi, mniej prawdopodobnymi przyczynami, związanymi z wynikami, takimi jak samobójstwa i wypadki . Tabele w Dodatku uzupełniającym artykuł (dostępny na stronie) pokazuje, że dla obecnych palaczy, którzy mieli 55 lat lub więcej, względne...

Całkowita remisja przerzutowego raka szyjki macicy za pomocą inhibitora angiogenezy TNP-470

Po skorygowaniu o wiek i status palenia, względne ryzyko dla osób z najwyższą piątą wartością spożycia wyniosło 0,66 (przedział ufności 95%, 0,50 do 0,87), w porównaniu do tych w najniższej piątej. Widoczna korzyść wynikała głównie z zastosowania witaminy E w suplementach, ponieważ wysoki poziom spożycia ze źródeł żywieniowych nie wiązał się ze znaczącym zmniejszeniem ryzyka. Nawet najwyższy poziom spożycia witaminy E w diecie był jednak znacznie niższy niż spożycie wśród użytkownikó...

Najnowsze zdjęcia w galerii telemed.org:

751#za wysoki cholesterol całkowity , #po której stronie boli trzustka , #jak leczyć uzależnienia , #wyniki glukoza we krwi , #permanentny stres , #właściwa aktywność fizyczna polega na , #jagoda acai sok , #rudy szczur , #dr frąckowiak olsztyn , #miody huzar ,