Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn ad 5

Podczas gdy względne ryzyko związane z witaminą E pozostało znaczące w każdym modelu, te, które porównują najwyższe z najniższymi grupami kwintylowymi dla innych składników odżywczych, nie były statystycznie istotne. Zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej związanej z najwyższą grupą kwintyli dla całkowitego spożycia witaminy E było nieco mniejsze wśród obecnych palaczy (ryzyko względne, 0,67, przedział ufności 95%, od 0,34 do 1,31) niż u tych, którzy nigdy nie palili (ryzyko względne 0,52; przedział ufności 95%, 0,34 do 0,78). Odwrotna zależność nie uległa znaczącej zmianie w zależności od wieku, wywiadu rodzinnego w zawale mięśnia sercowego lub spożycia alkoholu, karotenu, witaminy C, tłuszczu wielonienasyconego, tłuszczu całkowitego, magnezu lub żelaza.
W naszej analizie całkowitej śmiertelności (u 578 mężczyzn) ryzyko względne wyniosło 0,78 (przedział ufności 95%, 0,60 do 1,01, P dla trendu = 0,06), kiedy porównaliśmy najwyższe i najniższe grupy kwintyli pod względem spożycia witaminy E. Śmiertelność podczas pierwszych czterech lat obserwacji zdrowej populacji jest wypaczana w kierunku śmierci z nagłych przyczyn, takich jak uraz, a choroby z opóźnionym czasem do śmierci są niedostatecznie reprezentowane.
Tabela 5. Tabela 5. Wieloczynnikowe ryzyko względne choroby niedokrwiennej serca, według grupy Quintile pod względem spożycia karotenu i palenia tytoniu. Związek pomiędzy dietetycznym karotenem a ryzykiem choroby wieńcowej różni się istotnie w zależności od stanu palenia w linii podstawowej (Tabela 5). Wśród mężczyzn, którzy nigdy nie palili, nie zaobserwowano związku. Zauważyliśmy jednak istotny odwrotny związek między spożyciem karotenu i chorobą wieńcową u obecnych i byłych palaczy. Wśród obecnych palaczy ryzyko względne wyniosło 0,30 (przedział ufności 95%, od 0,11 do 0,82), gdy porównywano najwyższe i najniższe grupy kwintyli; wśród byłych palaczy ryzyko wyniosło 0,60 (przedział ufności 95%, od 0,38 do 0,94). Zmniejszenie ryzyka wśród aktualnych palaczy było znaczące nawet w trzeciej kwintylu dla spożycia karotenu w diecie (którego spożycie było równoważne połowie marchewki dziennie).
Dyskusja
Dane te są zgodne z hipotezą, że zwiększone przyjmowanie antyoksydantów, głównie jako witamina E, ale także jako dietetyczny karoten u byłych i obecnych palaczy, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej. Chociaż nie można wykluczyć, że nieznana zmienna związana z wysokim spożyciem przeciwutleniaczy jest odpowiedzialna za redukcję choroby wieńcowej, brak znaczącego związku choroby wieńcowej z innymi mikroelementami (np. Witaminą C) spożywanymi jako dieta lub suplementy sugeruje interpretacja przyczynowa.
Wysoki wskaźnik dalszych działań zmniejszył potencjalny błąd związany z utratą kontroli, a ponieważ informacje dotyczące diety zostały zebrane prospektywnie, wyeliminowaliśmy błąd związany z zapamiętywaniem. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo uprzedzeń związanych z niedawnymi zmianami diety związanymi z chorobą, wykluczyliśmy mężczyzn z chorobą wieńcową, cukrzycą lub wysokim poziomem cholesterolu na linii podstawowej. Stwierdzenie, że widoczna korzyść z suplementów witaminy E jest silniejsza przy dłuższym stosowaniu, jest kolejnym dowodem na konkretny efekt, a nie po prostu samokreślenie.
Mężczyźni z większym spożyciem witaminy E mają nieco zdrowsze profile ryzyka (Tabela 2)
[przypisy: floxal maść, leki osłonowe na żołądek, wyszukiwarka skierowań sanatoryjnych ]