Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn ad 7

Wykazano, że suplementacja na tym poziomie jest nietoksyczna w okresie obserwacji odległej40. W odniesieniu do karotenu w kohorcie 1299 starszych mieszkańców Massachusetts obserwowano przez 4,75 lat, Gaziano et al. stwierdzili względne ryzyko 0,55 (przedział ufności 95%, 0,34 do 0,87) na zgon z przyczyn sercowo-naczyniowych, gdy porównywano najwyższe i najniższe grupy kwartylowe do spożycia10. We wstępnym raporcie z trwającego badania lekarskiego dotyczącego zdrowia, mężczyźni z dławicą, którzy zostali losowo przydzieleni do otrzymywania beta-karotenu, mieli mniej kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych niż ci przypisani placebo41.
My i inni zgłaszaliśmy niższe poziomy karotenu w osoczu (ale nie alfa-tokoferol) 1,2,26,35,42 wśród palaczy. Zwiększony stres oksydacyjny wywołany paleniem może zwiększać podatność lipidów na utlenianie43-46 i zwiększać zapotrzebowanie na przeciwutleniacze w osoczu, aby ugasić wolne rodniki tlenowe.
Witamina C chroni endogenne przeciwutleniacze47 i gaśnie utleniacze w środowisku hydrofilowym48. Znaczna część utleniania cząstek LDL występuje jednak w przestrzeni podśródbłonkowej, w środowisku hydrofobowym, które sprzyja ochronnemu działaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina E lub karoten) w stosunku do witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C) 49.
Dane międzykulturowe sugerują, że mężczyźni w krajach o wyższym wskaźniku umieralności z przyczyn wieńcowych mają średnio poziomy witaminy C w osoczu, które są na granicy niedostatku8. Ponieważ mediana najniższej grupy kwintyli dla spożycia witaminy C w diecie wynosiła 78 mg na dobę w naszym badaniu (zalecana dzienna dawka, 60 mg), 39 nie mogliśmy przetestować tej hipotezy.
W wyniku obserwacji kohorty w pierwszym krajowym badaniu dotyczącym zdrowia i odżywiania 9 mężczyzn, którzy zgłosili spożycie 50 mg lub więcej witaminy C dziennie (w tym suplementów), miało standardowy współczynnik umieralności wynoszący 0,58 dla wszystkich chorób sercowo-naczyniowych. Jednak witamina C z samej diety nie była znacząco związana z chorobą sercowo-naczyniową. Stąd wydaje się, że efekt tłumaczy się stosowaniem suplementów witaminowych, a może nie tylko witaminą C, ponieważ autorzy nie uwzględnili użycia witaminy E.
Znaleźliśmy odwrotną zależność między spożyciem witaminy E a chorobą wieńcową, która była słaba w najlepszym razie, gdy brano pod uwagę tylko źródła żywieniowe. Przy wyższych poziomach spożycia osiągniętych dzięki suplementacji związek stał się znaczący. Nie możemy wykluczyć, że zamieszanie może częściowo odpowiadać naszym wynikom; Z tych danych obserwacyjnych nie można ustalić związku przyczynowo-skutkowego. Jednak wyniki te, wraz z podobnymi odkryciami u kobiet, 27 potwierdzają hipotezę, że suplementacja witaminy E może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Zalecenia polityki publicznej dotyczące stosowania suplementów witaminy E powinny czekać na wyniki dodatkowych badań.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Wspierane przez granty badawcze (HL 35464 i CA 55075) z National Institutes of Health.
Jesteśmy wdzięczni uczestnikom badania follow-up Health Professionals za ich stałą współpracę i udział; do Al Wing, Karen Corsano, Mira Koyfman i Steve Stuart za pomoc komputerową; oraz Mary Johnson, Betsy Frost-Hawes, Kerry Pillsworth, Mitzi Wolff, Jan Vomackiej i Cindy Dyer za pomoc w kompilacji danych i przygotowaniu manuskryptu.
Author Affiliations
Z Departamentów Epidemiologii (EBR, MJS, AA, GAC, WCW) i Nutrition (AA, WCW), Harvard School of Public Health; i laboratorium Channing, Wydział Lekarski, Harvard Medical School i Brigham oraz Szpital Kobiecy (MJS, EG, GAC, WCW) – wszystko w Bostonie.
Wyślij prośby o ponowne przesłanie do Dr Rimm w Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, 665 Huntington Ave., Boston, MA 02115.
[przypisy: evra plastry cena, antybiotyk zamur, lipancrea 16000 ]