Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn cd

Skorygowane ryzyko względne dla wieku (w kategoriach pięcioletnich) uzyskano metodą Mantela-Haenszela22. Test rozszerzenia Mantel23 był używany do testowania trendów liniowych. Aby dostosować się do innych czynników ryzyka, użyliśmy wielu regresji logistycznych, aby wygenerować iloraz szans jako oszacowanie względnego ryzyka. W wielowymiarowych modelach logistycznych testowaliśmy pod kątem znaczących trendów monotonicznych, przypisując każdemu z uczestników medianę dla kategorii i modelując tę wartość jako zmienną ciągłą. Wszystkie wartości P są dwustronne. Wyniki
Podczas 139,883 osobolat obserwacji udokumentowaliśmy 667 punktów końcowych wieńcowych: 360 przeszczepów obejściowych lub angioplastycznych, 201 niezakończonych zgonem zawałów mięśnia sercowego i 106 śmiertelnych incydentów wieńcowych.
Tabela 1. Tabela 1. Względne ryzyko choroby niedokrwiennej serca, według grupy Quintile dla karotenu, witaminy C i spożycia witaminy E w przedziale od 39,910 pielęgniarek płci męskiej. Skorygowane wiekowo i wielowymiarowe względne ryzyko choroby wieńcowej według grupy kwintyli dla spożycia witaminy E, karotenu i witaminy C (w tym suplementów) przedstawiono w Tabeli 1. W porównaniu z mężczyznami z najniższej grupy kwinylowej dla witaminy E spożycie, mężczyźni w najwyższej grupie kwintylowej mieli skorygowane względem wieku względne ryzyko choroby wieńcowej o wartości 0,59 (95-procentowy przedział ufności, 0,47 do 0,75, P dla trendu = 0,001). Ryzyko względne było podobne po dostosowaniu wielowymiarowym. W przypadku wysokiego spożycia karotenu, względne ryzyko względne choroby wieńcowej w stosunku do wieku wynosiło 0,71 (przedział ufności 95%, 0,55 do 0,92, P dla trendu = 0,02). Względne ryzyko dla karotenu również nie uległo istotnym zmianom w wyniku dostosowania wielozmiennego. Wysokie spożycie witaminy C początkowo sugerowało niewielkie odwrotne skojarzenie (względne ryzyko dostosowane do wieku, 0,83; przedział ufności 95%, 0,64 do 1,08) (tabela 1). Po dalszym dostosowaniu czynników ryzyka i stosowaniu innych przeciwutleniaczy ryzyko względne wynosiło 1,25 (przedział ufności 95%, 0,91 do 1,71, P dla trendu = 0,98).
Tabela 2. Tabela 2. Charakterystyka linii bazowej, według grupy Quintile dla całkowitego spożycia witaminy E, w grupie 39 910 mężczyzn bez chorób serca, cukrzycy i hipercholesterolemii w 1986 r. Wszyscy uczestnicy dwóch najwyższych grup kwintylowych w zakresie spożycia witaminy E multiwitaminy lub specyficzne suplementy witaminy E. Podejrzewaliśmy, że ci mężczyźni mogą znacznie różnić się od tych, którzy nie przyjmowali suplementów, i dlatego zbadaliśmy rozkład czynników ryzyka według grupy kwintyli dla całkowitego spożycia witaminy E (Tabela 2). Częstość występowania nadciśnienia i procent kalorii pochodzących z tłuszczu były podobne. Różnice w spożyciu błonnika, cholesterolu i tłuszczu ogółem były na ogół proporcjonalne do absolutnych różnic w przyjęciu kalorii i nie wynikały z różnic w składzie diety. Ponieważ jednak wzorce palenia, spożycia błonnika, używania aspiryny i aktywności fizycznej były różne, kontrolowaliśmy te zmienne we wszystkich analizach wieloczynnikowych.
Gdy włączono 5804 mężczyzn z hipercholesterolemią linii bazowej lub cukrzycą, wyniki nie różniły się istotnie od tych w Tabeli 1. Nie było również istotnych różnic między poszczególnymi kategoriami diagnostycznymi.
[patrz też: okulista na nfz warszawa, wyszukiwarka skierowań sanatoryjnych, malbork dyżury aptek ]