Zużycie witaminy E i ryzyko choroby wieńcowej u kobiet ad 6

Dostosowanie do spożycia nasyconego, jednonienasyconego lub wielonienasyconego tłuszczu i analizy różnych kategorii spożycia tłuszczu nie miało istotnego wpływu. Ponieważ rozpoznanie cukrzycy lub wysokiego poziomu cholesterolu może zmienić dietę, przeprowadziliśmy analizy, w których kobiety z tymi schorzeniami zostały wykluczone; przeprowadziliśmy także analizy, w których nie było wykluczenia z powodu dominującej choroby na linii podstawowej każdego dwuletniego okresu obserwacji. Wyniki tych alternatywnych analiz były praktycznie takie same jak w przypadku całej kohorty. Tabela 4. Tabela 4. Względne ryzyko dla układu sercowo-naczyniowego, zgodnie z zastosowaniem multiwitamin i suplementów witaminy E, po dostosowaniu do wieku i czynników ryzyka wieńcowego. W dalszych analizach badaliśmy wpływ suplementacji witaminy E na inne wyniki sercowo-naczyniowe i ogólną śmiertelność (Tabela 4). Żadna z kategorii, włączając w to ogólną śmiertelność, nie była tak wyraźna jak w przypadku poważnej choroby wieńcowej, która była a priori główną hipotezą. Jednak pojawiły się sugestywne tendencje dla wszystkich wyników.
Dyskusja
W tym dużym prospektywnym badaniu zaobserwowaliśmy ryzyko wystąpienia poważnej choroby wieńcowej u kobiet, które przyjmowały suplementy witaminy E, które były około 40 procent niższe niż ryzyko u kobiet, które nie przyjmowały tych suplementów; to skojarzenie zmieniło się niewiele po dostosowaniu do czynników ryzyka wieńcowego i przyjmowaniu innych przeciwutleniaczy w diecie. Perspektywiczny projekt badania wyeliminował możliwość stronniczego przypominania o stosowaniu witaminy E, a ponieważ wskaźnik obserwacji był wysoki, jest mało prawdopodobne, aby obserwacja różnicowa mogła mieć istotny wpływ na wyniki.
Informacje na temat stosowania witamin i innych potencjalnych czynników ryzyka zostały zgłoszone przez kobiety, ale uważamy je za wiarygodne. Zgłoszenia różnych warunków zostały potwierdzone przez przegląd dokumentacji medycznej i bezpośredni pomiar27, 42. Ponadto czynniki ryzyka zgłaszane przez kobiety były silnymi predyktorami późniejszej choroby sercowo-naczyniowej, 24,43-45, a wszyscy uczestnicy byli zarejestrowanymi pielęgniarkami o wykazanym zainteresowaniu badaniami medycznymi.
Być może zdrowsze kobiety wybierają się do suplementacji witaminą. Pielęgniarki, które przyjmowały witaminę E miały nieco lepszy profil ryzyka niż ci, którzy tego nie robili, ale różnice nie były uderzające. Korekta dla szerokiego zakresu czynników ryzyka miała jedynie niewielki wpływ na szacunki ryzyka względnego (z 0,61 do 0,63) (tabela 3), co sugeruje jedynie drobne zakłócenia spowodowane przez mierzone czynniki ryzyka. Niektóre niezmierzone czynniki mogą być zmienną zakłócającą, ale musiałoby to być zarówno mocno związane z używaniem suplementów witaminy E, jak i bardzo silnym czynnikiem ryzyka, aby wyjaśnić te wyniki.
Chociaż nie możemy wykluczyć takiej samo-selekcji jako wytłumaczenia, inne linie dowodowe również wspierają związek przyczynowo-skutkowy. Jeśli samo-selekcja byłaby całym wyjaśnieniem, można oczekiwać, że zaobserwował podobną widoczną korzyść wśród krótkoterminowych użytkowników witaminy E i użytkowników innych suplementów witaminowych, takich jak multiwitaminy i witamina C. W analizach wieloczynnikowych (Tabela 3), znaczące zmniejszenie ryzyka zaobserwowano dla witaminy E, ale nie dla suplementów multiwitaminowych. Ponadto, dalsze analizy wskazywały na mniejsze ryzyko wśród kobiet, które przyjmowały witaminę E, ale nie wśród osób, które przyjmowały witaminę C, nawet w najwyższym kwintylu, który obejmował tylko użytkowników określonych suplementów witaminy C
[hasła pokrewne: alantavit, evra plastry cena, antybiotyk zamur ]