Zużycie witaminy E i ryzyko choroby wieńcowej u kobiet cd

Dla wszystkich kobiet osoby-miesiące zostały przydzielone zgodnie ze zmiennymi ekspozycji w najnowszym kwestionariuszu do momentu śmierci lub punktu końcowego, lub do 31 maja 1988 r. Wykorzystaliśmy informacje dotyczące spożycia witaminy E w 1980 r. Wyłącznie ze źródeł żywieniowych . W 1976 r. Ustalono wysokość i historię zawału mięśnia sercowego; wszystkie inne ekspozycje oprócz diety, w tym spożycie multiwitamin i suplementów witaminy E, zostały zaktualizowane w każdym kolejnym kwestionariuszu. Aby uniknąć fałszywego stwierdzenia ze względu na wpływ choroby na stosowanie suplementów witaminowych, kobiety z rozpoznaniem jakiejkolwiek choroby sercowo-naczyniowej lub raka (z wyjątkiem raka skóry nieczerczaka) zostały wykluczone z dalszej analizy. Ponieważ dieta nie była aktualizowana po 1980 r., Analizy spożycia witaminy E były oparte na kobietach, które nie miały tych diagnoz w 1980 r. W analizach stosowania suplementów witaminy E, dla których dane były aktualizowane co dwa lata, kobiety z nowymi diagnozami choroby sercowo-naczyniowej lub raka zostały wykluczone na początku każdego dwuletniego okresu obserwacji. Tak więc, na początku każdego takiego okresu populacja podstawowa nie obejmowała kobiet zgłaszających te diagnozy.
W analizach całkowitego spożycia witaminy E podzieliliśmy kohortę według kwintyli na podstawie spożycia, zarówno z regulacją jak i bez całkowitego poboru energii28. Względne ryzyko definiowano jako występowanie u kobiet w różnych kategoriach spożycia witaminy E (liczba punktów końcowych podzielona przez osobę-czas obserwacji w tej kategorii) podzieloną przez odpowiednią stawkę dla kobiet w najniższej kategorii wlot. W analizach stosowania suplementów witaminy E porównywaliśmy użytkowników takich suplementów z osobami nieużywającymi. Względne ryzyko z 95-procentowymi przedziałami ufności skorygowano dla wieku w kategoriach pięcioletnich i przeprowadzono testy dla trendu w piątych grupach40. Przeprowadzono analizy warstwowe, które dostosowano do wieku i jednej innej zmiennej w tym samym czasie, w celu oceny możliwej modyfikacji efektu i zakłócenia. Aby dostosować jednocześnie do wielu czynników ryzyka, zastosowano modele proporcjonalnego hazardu41 z suplementami witaminy E stosowanymi jako zmienna zależna od czasu. Wszystkie wartości P były dwustronne.
Wyniki
Tabela 1. Tabela 1. Ryzyko względne głównych chorób wieńcowych serca skorygowanych wiekiem, według grupy kwintyli w odniesieniu do całkowitego spożycia witaminy E i spożycia witaminy E ze źródeł żywieniowych. Podczas 679485 osobolat obserwacji od 1980 do 1988 roku udokumentowano 552 przypadki poważnej choroby wieńcowej: 437 niezakończonych zgonem zawałów mięśnia sercowego (360 potwierdzonych i 77 prawdopodobnych) i 115 potwierdzonych zgonów z powodu choroby wieńcowej. Ponieważ nie było istotnych różnic w analizach między skutkami śmiertelnymi i niekrytycznymi lub w wynikach, gdy wykluczono prawdopodobne przypadki, zostały one połączone w jedną kategorię. Analizy z lub bez regulacji dla całkowitego poboru energii dały bardzo podobne wyniki; dla uproszczenia są zatem wyświetlane tylko nieskorygowane wyniki. Zaobserwowaliśmy wyraźne i istotne statystycznie zmniejszenie ryzyka wystąpienia poważnej choroby wieńcowej u kobiet z wysokim spożyciem witaminy E, w porównaniu z kobietami z niskim spożyciem (Tabela 1)
[patrz też: mozarin ulotka, prazolacid, buderhin ulotka ]