Zużycie witaminy E i ryzyko choroby wieńcowej u kobiet czesc 4

Po skorygowaniu o wiek i status palenia, względne ryzyko dla osób z najwyższą piątą wartością spożycia wyniosło 0,66 (przedział ufności 95%, 0,50 do 0,87), w porównaniu do tych w najniższej piątej. Widoczna korzyść wynikała głównie z zastosowania witaminy E w suplementach, ponieważ wysoki poziom spożycia ze źródeł żywieniowych nie wiązał się ze znaczącym zmniejszeniem ryzyka. Nawet najwyższy poziom spożycia witaminy E w diecie był jednak znacznie niższy niż spożycie wśród użytkowników suplementów. Analizy uwzględniające wiek i palenie tytoniu (tab. 1) wykazały jeszcze jaśniej, że niższe ryzyko choroby wieńcowej było związane przede wszystkim z przyjmowaniem witaminy E z suplementów zamiast z diety. Późniejsze analizy skupiały się zatem na suplementacji witaminą E. Ilość witaminy E w multiwitaminach wynosi zazwyczaj 30 jm lub mniej, podczas gdy specyficzne suplementy witaminy E zwykle zawierają 100 jm lub więcej. Po dostosowaniu do wieku i statusu palenia w oddzielnych analizach stratyfikacyjnych, zarówno suplementy witaminy E, jak i multiwitaminy wiązały się z niższym ryzykiem wystąpienia poważnej choroby wieńcowej. Względne ryzyko dla kobiet przyjmujących multiwitaminy wynosiło 0,78 (przedział ufności 95%, 0,64 do 0,96), a dla osób przyjmujących suplementy witaminy E było 0,57 (przedział ufności 95%, 0,41 do 0,78), w porównaniu z ryzykiem którzy nie wzięli ani.
Tabela 2. Tabela 2. Ekspozycja na różne czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca, w zależności od rodzaju stosowanej witaminy w 1984 r., Po Standaryzacji dla wieku. Kobiety, które przyjmowały multiwitaminy lub suplementy witaminy E różniły się nieco od tych, które nie przyjmowały żadnej z nich. Tabela 2 pokazuje standaryzowane względem wieku wartości procentowe i średnie dla różnych znanych lub podejrzewanych czynników ryzyka wieńcowego, zgodnie z zastosowaniem multiwitamin lub witaminy E. Wśród kobiet, które przyjmowały suplementy, był wyższy odsetek użytkowników hormonów po menopauzie, energiczni ćwiczący i niepalący. Wielkość ogólnych różnic była jednak niewielka. Na przykład, 5,2-procentowa różnica w stosowaniu hormonów między kobietami, które przyjmowały zarówno multiwitaminy, jak i suplementy witaminy E, oraz tych, które nie przyjmowały ani jednego, stanowiłyby zmniejszenie ryzyka o zaledwie 2,5% 24.
Tabela 3. Tabela 3. Względne ryzyko wystąpienia poważnej choroby niedokrwiennej serca, zgodnie z zastosowaniem suplementów wielowitaminowych i witaminy E, z dostosowaniem do wieku i czynników ryzyka wieńcowego. Tabela 3 podsumowuje modele wieloczynnikowe, które jednocześnie kontrolowały czynniki ryzyka, w tym wiek, wskaźnik masy ciała, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, stan menopauzy, stosowanie hormonu po menopauzie, intensywna aktywność, regularne stosowanie aspiryny, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, całkowita spożycie energii, stosowanie suplementów witaminy E i stosowanie suplementów multiwitaminowych. Względne ryzyko związane ze stosowaniem specyficznych suplementów witaminy E wynosiło 0,63 (przedział ufności 95%, 0,45 do 0,88). Ci, którzy przyjmowali multiwitaminy, byli również mniej narażeni na ryzyko, chociaż związek ten nie był statystycznie istotny.
Ponieważ użytkownicy zarówno witaminy E, jak i suplementów multiwitaminowych mieli nieco wyższe spożycie innych składników odżywczych przeciwutleniających, powtórzyliśmy analizy wieloczynnikowe i skontrolowaliśmy pod kątem spożycia karotenu i witaminy C (w tym spożywanych jako suplementy)
[patrz też: lipobase cena, mozarin ulotka, evra plastry cena ]