Zużycie witaminy E i ryzyko choroby wieńcowej u kobiet

Szybko rosnące dane sugerują, że utlenianie lipoprotein o małej gęstości (LDL) odgrywa ważną rolę w miażdżycy. Jako Steinberg i in. odkryli, że 1-3 utlenione LDL jest pobierane łatwiej niż natywne LDL przez makrofagi, aby wytworzyć komórki piankowate. Również utleniony LDL jest chemotaktyczny dla krążących monocytów 4 i hamuje ruchliwość makrofagów tkankowych5. Może być również cytotoksyczny dla komórek śródbłonka6 i może zwiększać skurcz naczyń w tętnicach7. Utlenione LDL zidentyfikowano w zmianach miażdżycowych, 8-10 i podwyższone miana krążących autoprzeciwciał wobec epitopów utlenionego LDL stwierdzono u pacjentów z miażdżycą [11]. Stwierdzono, że stężenia nadtlenku lipidów są wyższe u pacjentów z miażdżycą tętnic12. Ponadto podatność LDL na utlenianie była skorelowana z ciężkością miażdżycy [13]. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w lipidach zawartym w LDL14,15. Hamuje proliferację komórek mięśni gładkich in vitro 16, a po dodaniu do osocza zwiększa odporność LDL na utlenianie17. LDL od ochotników otrzymujących suplementy alfa-tokoferolowe wykazało zwiększoną odporność na utlenianie18. Odnotowano kilka małych prób witaminy E w chorobie naczyń obwodowych, ale wyniki były niejednoznaczne19-23. W związku z tym zbadaliśmy związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy E a częstością występowania poważnych zdarzeń choroby wieńcowej w badaniu zdrowia pielęgniarek.
Metody
Badanie zdrowia pielęgniarek rozpoczęło się w 1976 roku, kiedy to 121,700 zarejestrowanych pielęgniarek mieszkających w 11 stanach wypełniło ankiety pocztą zawierającą artykuły o stylu życia i historii choroby24.25. Co dwa lata przesyła się kwestionariusze uzupełniające, aby zaktualizować informacje i zidentyfikować nowo zdiagnozowane schorzenia.
Ustalenie diety i stosowanie suplementów witaminy E.
W 1980 r. Kwestionariusz dietetyczny został uwzględniony w liście zawierającym 61 artykułów spożywczych, z których każda miała określony rozmiar porcji. Kobiety zgłosiły średnią częstotliwość z jaką konsumowały każdy przedmiot w poprzednim roku. Obliczyliśmy średnie dzienne spożycie składników odżywczych przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdego produktu przez zawartość składników odżywczych i całkowite pobranie składników odżywczych dla wszystkich produktów spożywczych. Powtarzalność i ważność tego kwestionariusza zostały opisane w innym miejscu26-36. Korelacja między spożyciem witaminy E, ocenianej za pomocą kwestionariusza, a poziomem alfa-tokoferolu w osoczu wynosiła 0,34 (p = 0,006) w jednym badaniu26 i 0,42 (p = 0,03) w innym badaniu31. Ponieważ korelacja pomiędzy dwoma poziomami w osoczu mierzonymi w odstępie ośmiu tygodni wynosi około 0,366, nie można oczekiwać wyższej korelacji między pojedynczym oznaczaniem osocza a spożyciem pokarmu.
W 1980 r. Oceniliśmy spożycie dietetyczne uczestników, ale informacje dotyczące spożycia witaminy E i stosowania suplementów wielowitaminowych były również zbierane w każdym kolejnym dwuletnim kwestionariuszu. Uczestnicy zgłaszali, czy regularnie stosowali suplementy multiwitaminowe, a jeśli tak, dokładny typ i markę. Zapytaliśmy również o konkretne suplementy, w tym witaminy A, C i E oraz beta-karoten.
Badana populacja
W sumie 98 462 pielęgniarek zwróciło kwestionariusz diety z 1980 roku
[przypisy: aminodral, alantavit, mozarin ulotka ]